英语 英语 日语 日语 韩语 韩语 法语 法语 德语 德语 西班牙语 西班牙语 意大利语 意大利语 阿拉伯语 阿拉伯语 葡萄牙语 葡萄牙语 越南语 越南语 俄语 俄语 芬兰语 芬兰语 泰语 泰语 泰语 丹麦语 泰语 对外汉语

新概念英语第三册lesson 60 Too early and too late

时间:2005-04-24 16:00来源:互联网 提供网友:yaopf   字体: [ ]
特别声明:本栏目内容均从网络收集或者网友提供,供仅参考试用,我们无法保证内容完整和正确。如果资料损害了您的权益,请与站长联系,我们将及时删除并致以歉意。
    (单词翻译:双击或拖选)

Lesson 60:Too early and too late   太早和太晚
           
Listen to the tape then answer the question below.
听录音,然后回答以下问题。
Why did the young girl miss the train?

    Punctuality is a necessary habit in all public affairs in civilized1 society. Without it, nothing could ever be brought to a conclusion; everything would be in state of chaos2. Only in a sparsely3-populated rural community is it possible to disregard it. In ordinary living, there can be some tolerance4 of unpunctuality. The intellectual, who is working on some abstruse5 problem, has everything coordinated7 and organized for the matter in hand. He is therefore forgiven if late for a dinner party. But people are often reproached for unpunctuality when their only fault is cutting things fine. It is hard for energetic, quick-minded people to waste time, so they are often tempted8 to finish a job before setting out to keep an appointment. If no accidents occur on the way, like punctured10 tires, diversions of traffic, sudden descent of fog, they will be on time. They are often more industrious11, useful citizens than those who are never late. The over-punctual can be as much a trial to others as the unpunctual. The guest who arrives half an hour too soon is the greatest nuisance. Some friends of my family had this irritating habit. The only thing to do was ask them to come half an hour later than the other guests. Then they arrived just when we wanted them.
    If you are citing a train, it is always better to be comfortably early than even a fraction of a minted too late. Although being early may mean wasting a little time, this will be less than if you miss the train and have to wait an hour or more for the next one; and you avoid the frustration12 of arriving at the very moment when the train is drawing out of the station and being unable to get on it. An even harder situation is to be on the platform in good time for a train and still to see it go off without you. Such an experience befell a certain young girl the first time she was traveling alone.
    She entered the station twenty minutes before the train was due, since her parents had impressed upon her that it would be unforgivable to miss it and cause the friends with whom she was going to stay to make two journeys to meet her. She gave her luggage to a porter and showed him her ticket. To her horror he said that she was two hours too soon. She felt inhere handbag for the piece of paper on which her father had written down al the details of the journey and gave it to the porter. He agreed that a train did come into the station at the time on the paper and that it did stop, but only to take on mail, not passengers. The girl asked to see a timetable, feeling sure that her father could not have made such a mistake. The porter went to fetch one and arrive back with the station master, who produced it with a flourish and pointed13 out a microscopic14 'o' beside the time of the arrival of the train at his station; this little 'o' indicated that the train only stopped for mail. Just as that moment the train came into the station. The girl, tears streaming down her face, begged to be allowed to slip into the guard's van. But the station master was adamant15: rules could not be broken and she had to watch that train disappear towards her destination while she was left behind.

New words and expressions 生词和短语

     punctuality
n.   准时

     rural
adv. 农村的

     disregard
v.   不顾,无视

     intellectual
n.   知识分子

     abstruse
adj. 深奥的

     coordinate6
v.   协调

     reproach
v.   责备

     puncture9
v.   刺破(轮胎)

     diversion
n.   改道,绕道

     trial
n.   讨厌的事,人

     fraction
n.   很小一点儿

      flourish
n.    挥舞(打手劳)

     microscopic
adj. 微小的

     adamant
adj. 坚定的,不动摇的
    
参考译文

    准时是文明社会中进行一切社交活动时必须养成的习惯。不准时将一事无成,事事都会陷入混乱不堪的境地。只有在人口稀少的农村,才可以忽视准时的习惯。在日常生活中人们可以容忍一定程度的不准时。一个专心钻研某个复杂问题的知识分子,为了搞好手头的研究,要把一切都协调一致,组织周密。因此,他要是赴宴迟到了会得到谅解。但有些人不准时常常因为掐钟点所致,他们常常受到责备,精力充沛、头脑敏捷的人极不愿意浪费时间,因此他们常想做完一件事后再去赴约。要是路上没有发生如爆胎、改道、突然起雾等意外事故,他们决不会迟到。他们与那些从不迟到的人相比,常常是更勤奋有用的公民。早到的人同迟到的人一样令人讨厌。客人提前半小时到达是令人讨厌的。我家有几个朋友就有这有令人恼火的习惯。唯一的办法就是请他们比别的客人晚来半小时。这样,他们可以恰好在我们要求的时间到达。
    如果赶火车,早到总比晚到好,哪怕早到一会儿也好。虽然早到可能意味着浪费一点时间,但这比误了火车等上一个多小时坐下班车浪费的时间要少,而且可以避免那种正好在火车驶出站时赶到车站,因上不去车而感到的沮丧。更难堪的情况是虽然及时赶到站台上,却眼睁睁地看着那趟火车启动,把你抛下。一个小姑娘第一次单独出门就碰到了这种情况。
    在火车进站20分钟前她就进了车站。因为她的父母再三跟她说,如果误了这趟车,她的东道主朋友就得接她两趟,这是不应该的。她把行李交给搬运工并给他看了车票。搬运工说她早到了两个小时,她听后大吃一惊。她从钱包里摸出一张纸条,那上面有她父亲对这次旅行详细说明,她把这张纸条交给了搬运工。搬运工说,正如纸条所说,确有一趟火车在那个时刻到站,但它只停站装邮件,不载旅客。姑娘要求看到时刻表,因为她相信父亲不能把这么大的事弄错。搬运工跑回去取时刻表,同时请来了站长。站长拿着时刻表一挥手,指着那趟列车到站时刻旁边一个很小的圆圈标记。这个标记表示列车是为装邮件而停车。正在这时,火车进站了。女孩泪流满面,央求让她不声不响地到押车员车厢里去算了。但站长态度坚决,规章制度不能破坏,姑娘只得眼看那趟火车消逝在她要去的方向而撇下了她。

新概念英语正版图书购买

 

  自学导读
Notes on the text课文注释
1  Only in a sparsely-populated…is it possible…,这是一个倒装句,因为only放在句首。
2  for the matter in hand,为手中的事。
3  if late for a dinner party,
在以if,when,though等连词引导的从句中,当其谓语为be时,而主语又与主句的主语相同,从句中往往可以将主语和谓语省去。上句if后就省略了he is。
4  cut things fine,把时间安排得不留余地。
5  The over-punctual can be as much a trial to others as the unpunctual .
到得过早的人和迟到的人同样使人无法忍受。as much as,和……一样。
6  half an hour too soon(= half an hour earlier),早到半个小时。
7  in good time,作“适当地”、“及时地”讲。


  Multiple choice questions多项选择题
Choose the correct answers to the following questions:
Comprehension理解
1  The only people who can afford to neglect the exercise of punctuality are ______ .
a.ordinary citizens who have nothing to do with publicity16
b.people who live in remote places where there are few people
c.intellectuals who have to deal with unexpected problems
d.people who are forced to work overtime17 in order to finish a job
2  People who cut things fine are usually ______ .
a.delayed by accidents on the roads
b.energetic, quick-minded people
c.no more irritating than the over-punctual
d.reproached for being late for appointments
3  The girl was very upset when the train came into the station because ______ .
a.her parents would not forgive her for missing it
b.she had two hours to wait before the next train arrived
c.she was going to have to make a second journey to reach her destination
d.the station master insisted that passengers were not allowed on to it
Structure结构
4  Without it, it would be impossible ______ to a conclusion. (1. 2)
a.to have ever brought anything
b.ever to bring anything
c.to bring nothing ever
d.nothing to be brought ever
5  The time you ______ waste through being early will be less than … (1. 17)
a.must
b.might
c.should
d.can
6  If you are catching18 a train, you ______ comfortably early than … (11. 16-17)
a.are better being
b.would be better
c.had better be
d.will be better to be
7  ---- the frustration of arriving ______ the train is drawing out … (11. 18-19)
a.just as
b.immediately that
c.in a while
d.as soon as
8  And she had to watch that train disappear towards her destination ______ . (1. 33)
a.and left her behind
b.and leave behind her
c.leaving her behind
d.while it left behind her
Vocabulary词汇
9  In ordinary living, unpunctuality can be tolerated ______ …(11. 4-5)
a.out of kindness
b.on occasion
c.to a certain extent
d.in varying degrees
10  The over-punctual can be just as ______ to others as the unpunctual. (1. 12)
a.detestable
b.trying
c.provident19
d.inconsiderate
11  ---- since her parents had ______ that it would be unforgivable … (11. 22-23)
a.stressed the point
b.given the impression
c.marked it down
d.given notice
12  ______ the train came into the station. (1. 31)
a.Only then
b.Instantly
c.At that very moment
d.Precisely20


New words and expressions】 生词和短语

●punctuality n. 准时
●rural adv. 农村的
●disregard v. 不顾,无视
●intellectual n. 知识分子
●abstruse adj. 深奥的
●coordinate v. 协调
●reproach v. 责备
●puncture v. 刺破(轮胎)
●diversion n. 改道,绕道
●trial n. 讨厌的事,人
●fraction n. 很小一点儿
●flourish n. 挥舞(打手劳)
●microscopic adj. 微小的
●adamant adj. 坚定的,不动摇的
◆punctuality n. 准时
punctual: adj. 守时
be punctual to the minute
◆rural adv. 农村的
urban adj. 城市的
◆disregard v. 不顾,无视
disregard sth
disregard == ignore
pay no attention to
take no notice of
in disregard of
treat sb. with disregard: 怠慢某人
◆intellectual n. 知识分子
◆abstruse adj. 深奥的
abstract: 抽象的
Eg: I am not good at mathematics, because the subject is not only abstract but also abstruce.
◆◆coordinate v. 协调
Eg: Our efforts need to be further coordinated for higher efficiency.
efficiency: == be efficient:效率
Eg: If you wnat to complete an ideal job with your classmates as quickly as possible, I think ypu must coodniate everything as much as you can.
coordinate work: 协调工作
arrange: 安排
Eg: Who will arrange the party?
How can arrange the paragraph?
organize: 组织
Eg: It’s your duty to organize our meeting.
harmonize: vt.& n. 协调,使调和,配和音
L60-01 end 7’45”
L60-02 begin 13’35”
Eg: The music is harmonized.
We have to harmonize our work.
◆reproach v. 责备
blame / scold / reprehend21
Eg: Don’t reproach / blame him for such a little thing.
blame sb. for sth.
reproach n.
Beyond reproach 无可指责
Beyond doubt: 毫无疑问
Beyond understanding 无法理解
Beyond de脚本ion 无法描述
Eg: The problem is beyond / above me. 这个问题难倒了我
◆puncture v. 刺破(轮胎)
◆diversion n. 改道,绕道
◆trial n. 讨厌的事,人
nuisance
trial: 审讯,审判,尝试,实验
Eg: After his trial, he set out with his new plane. 试飞之后,他开着飞机出发了。
◆fraction n. 很小一点儿
◆flourish n. 挥舞(打手势)
gesticulate v. 打手势
◆microscopic adj. 微小的
microphone: 麦克风
microfilm: 微型胶卷
microwave oven: 微波炉
◆◆◆adamant adj. 坚定的,不动摇的
steady: 稳定的
Eg: He is living a steady life.
strong-minded / firm / stable
obstinate22 / stubborn
stable: (人)坚定的
Eg: If you are adamant, nothing is difficult for you to study English.
If you are adamant, you never give up easily.
give up == yield== surrender: 放弃,投降
yielding / surrendering
unyielding / unsurrendering ==adamant
Eg: He is (so) adamant (as) to stick to his stupid idea.
All the students here are adamant enough to study English hard.


课文讲解】

本篇是论说文,是考试当中常见的一种题型
in civilized society == in modern society
necessary == essential
背熟:Eg:Mania is a habit we develop for a long time which is harmless.
bring sth. to conclusion: 做出结论
L60-02 end 13’35”
L60-03 begin 14’41”
背熟:Without it, nothing could ever be brought to a conclusion; everything would be in state of chaos.
平行句式,平行结构,同义词的重复,关键词的使用
Everything would be in confusion / a state of chaos / disorder23
Eg: Hard work is our necessity to study English.
Without it, we could not get any success. / nothing would be complete.
倒装:only引导介词短语,时间/条件状语放在句首,句子要部分倒装。
背熟:In ordinary living, there can be some tolerance of unpunctuality.
in ordinary living == in our dily life
tolerance = the state to tolerate something terrible.
Nothing can be worse than this.
No forms of transport could be faster than airplane.
punctual --> unpunctual; punctuality --> unpunctuality
背熟:has everything coordinated and organized for the matter in hand.
keep sb. occupied
cut things fine 把时间安排得不留余地;掐钟点
do sth. before doing
be tempted to do特别想要做某事
be eager / anxious / desperate to do
L60-03 end 14’41”
Lesson60A end 36:00
Lesson60B begin 42:40
L60-04 begin 12’30”
prefer to do
would like to do
would rather / sooner do
would prefer to do
Eg: I can’t resist the temptation to buy the beautiful dress.
I’m quite / particularly tempted to buy the buautiful dress.
descent: 降临
Eg: Darkness descented very soon.
on time--> keep punctuality
Some people can be forgiven because of what they do even though they are unpunctual.
背熟:The over-punctual can be as much a trial to others as the unpunctual.
nuisance --> trial
背熟:The only thing to do was ask them to come half an hour later than the other guests.
Eg: The only thing to do is help you in this way.
My job is teaching. / My job is to teach.
如果当不定式做表语,主句结构当中也出现了不定式,做表语的不定式to符号应该被略掉,以避免重复。
Eg: The only thing to do is help you in this way.
What I want you to do is help me.
Paragraph 2
What does the writer aim at?
He just wants to illustrate24 to show that punctuality is quite important.
The over-punctual is as irritating as the unpunctual, but on some occasions, we’d better keep over-punctuality.
L60-04 end 12’30”
L60-05 begin 15’11”
comfortably
mean doing sth.
less
draw up: 停车
draw (pull) out of station: 离站
背熟: you avoid the frustration of arriving at the very moment when the train is drawing out of the station and being unable to get on it.
When we get faulures over and over again, we always get the frustration inside our heart.
the frustration inside you can prevent you from doing what you are doing
in good time == on time
befall: sth. bad happen to
Eg: Such a bad experience befall him.
due: 按照计划(安排)而正常进行
Eg: The meeting is due to begin at 9 o’clock tomorrow morning.
The train is due to set off at 3 pm.
What happened to her? What befell her?
impress upon sb. that 再三地叮嘱某人 repeat sth. over and over again
forgive --> forgivable --> unforgivable
make two journeys to meet her: 往返两次做什么
to her horror / terror / fear
on which 定语从句
only,往往表示很遗憾的心情
Eg: I hurry to the store only to find it was closed.
背熟:The girl asked to see a timetable, feeling sure that her father could not have made such a mistake.
feeling sure that...
be brought up to do / have learnt to do
Eg: We have learnt to expect that trains are punctual.
We have been brought up to eat certain foods.
produce it with flourish
just as: 恰恰在这个时刻
背熟:The girl, tears streaming down her face, begged to be allowed to slip into the guard's van.
背熟:she had to watch that train disappear towards her destination while she was left behind.
disappear towards: 朝着什么什么消失
L60-05 end 15’11”
L60-06 begin 15’07”
Punctuality is a necassary habit, we’d better keep punctuality, but you know, over-punctuality is irritating as unpunctuality, but on some occasions, we’d better be over-punctual.
Vocabulary】P270
Choose five of the following words and phrases and give for each another word or phrase of similar meaning to that in which the word or phrase is used in the passage: a state of chaos (l.3); sparsely-populated (l.3); disregard (l.4); reproached (l.8); setting out (l.10); diversions (l.11); destination (l.33).
a state of chaos == confusion / disorder
sparsely-populated: 人口稀疏的
overpopulated / overpeopled:人口众多的
sparsely == few peopled = with not many people
disregard == take no notice of == pay no attention == ignore
reproached == blamed severely25 == reprehended26
setting out: 出发 == setting off == starting
set out / start / set off / make / leave / head for: 出发去往某处
diversion: 绕道== taking another road to avoid having traffice jam
industrious: 勤劳的 == diligent27
destination 目的地 == terminal


  【Key to Multiple choice questions】
1. B 2. B 3. D 4. B 5. B 6. C 7. A 8. C 9. C 10. B 11. A 12. C


点击收听单词发音收听单词发音  

1 civilized UwRzDg     
a.有教养的,文雅的
参考例句:
  • Racism is abhorrent to a civilized society. 文明社会憎恶种族主义。
  • rising crime in our so-called civilized societies 在我们所谓文明社会中日益增多的犯罪行为
2 chaos 7bZyz     
n.混乱,无秩序
参考例句:
  • After the failure of electricity supply the city was in chaos.停电后,城市一片混乱。
  • The typhoon left chaos behind it.台风后一片混乱。
3 sparsely 9hyzxF     
adv.稀疏地;稀少地;不足地;贫乏地
参考例句:
  • Relative to the size, the city is sparsely populated. 与其面积相比,这个城市的人口是稀少的。 来自《简明英汉词典》
  • The ground was sparsely covered with grass. 地面上稀疏地覆盖草丛。 来自《简明英汉词典》
4 tolerance Lnswz     
n.宽容;容忍,忍受;耐药力;公差
参考例句:
  • Tolerance is one of his strengths.宽容是他的一个优点。
  • Human beings have limited tolerance of noise.人类对噪音的忍耐力有限。
5 abstruse SIcyT     
adj.深奥的,难解的
参考例句:
  • Einstein's theory of relativity is very abstruse.爱因斯坦的相对论非常难懂。
  • The professor's lectures were so abstruse that students tended to avoid them.该教授的课程太深奥了,学生们纷纷躲避他的课。
6 coordinate oohzt     
adj.同等的,协调的;n.同等者;vt.协作,协调
参考例句:
  • You must coordinate what you said with what you did.你必须使你的言行一致。
  • Maybe we can coordinate the relation of them.或许我们可以调和他们之间的关系。
7 coordinated 72452d15f78aec5878c1559a1fbb5383     
adj.协调的
参考例句:
  • The sound has to be coordinated with the picture. 声音必须和画面协调一致。
  • The numerous existing statutes are complicated and poorly coordinated. 目前繁多的法令既十分复杂又缺乏快调。 来自英汉非文学 - 环境法 - 环境法
8 tempted b0182e969d369add1b9ce2353d3c6ad6     
v.怂恿(某人)干不正当的事;冒…的险(tempt的过去分词)
参考例句:
  • I was sorely tempted to complain, but I didn't. 我极想发牢骚,但还是没开口。
  • I was tempted by the dessert menu. 甜食菜单馋得我垂涎欲滴。
9 puncture uSUxj     
n.刺孔,穿孔;v.刺穿,刺破
参考例句:
  • Failure did not puncture my confidence.失败并没有挫伤我的信心。
  • My bicycle had a puncture and needed patching up.我的自行车胎扎了个洞,需要修补。
10 punctured 921f9ed30229127d0004d394b2c18311     
v.在(某物)上穿孔( puncture的过去式和过去分词 );刺穿(某物);削弱(某人的傲气、信心等);泄某人的气
参考例句:
  • Some glass on the road punctured my new tyre. 路上的玻璃刺破了我的新轮胎。 来自《简明英汉词典》
  • A nail on the road punctured the tyre. 路上的钉子把车胎戳穿了。 来自《现代汉英综合大词典》
11 industrious a7Axr     
adj.勤劳的,刻苦的,奋发的
参考例句:
  • If the tiller is industrious,the farmland is productive.人勤地不懒。
  • She was an industrious and willing worker.她是个勤劳肯干的员工。
12 frustration 4hTxj     
n.挫折,失败,失效,落空
参考例句:
  • He had to fight back tears of frustration.他不得不强忍住失意的泪水。
  • He beat his hands on the steering wheel in frustration.他沮丧地用手打了几下方向盘。
13 pointed Il8zB4     
adj.尖的,直截了当的
参考例句:
  • He gave me a very sharp pointed pencil.他给我一支削得非常尖的铅笔。
  • She wished to show Mrs.John Dashwood by this pointed invitation to her brother.她想通过对达茨伍德夫人提出直截了当的邀请向她的哥哥表示出来。
14 microscopic nDrxq     
adj.微小的,细微的,极小的,显微的
参考例句:
  • It's impossible to read his microscopic handwriting.不可能看清他那极小的书写字迹。
  • A plant's lungs are the microscopic pores in its leaves.植物的肺就是其叶片上微细的气孔。
15 adamant FywzQ     
adj.坚硬的,固执的
参考例句:
  • We are adamant on the building of a well-off society.在建设小康社会这一点上,我们是坚定不移的。
  • Veronica was quite adamant that they should stay on.维罗妮卡坚信他们必须继续留下去。
16 publicity ASmxx     
n.众所周知,闻名;宣传,广告
参考例句:
  • The singer star's marriage got a lot of publicity.这位歌星的婚事引起了公众的关注。
  • He dismissed the event as just a publicity gimmick.他不理会这件事,只当它是一种宣传手法。
17 overtime aKqxn     
adj.超时的,加班的;adv.加班地
参考例句:
  • They are working overtime to finish the work.为了完成任务他们正在加班加点地工作。
  • He was paid for the overtime he worked.他领到了加班费。
18 catching cwVztY     
adj.易传染的,有魅力的,迷人的,接住
参考例句:
  • There are those who think eczema is catching.有人就是认为湿疹会传染。
  • Enthusiasm is very catching.热情非常富有感染力。
19 provident Atayg     
adj.为将来做准备的,有先见之明的
参考例句:
  • A provident father plans for his children's education.有远见的父亲为自己孩子的教育做长远打算。
  • They are provident statesmen.他们是有远见的政治家。
20 precisely zlWzUb     
adv.恰好,正好,精确地,细致地
参考例句:
  • It's precisely that sort of slick sales-talk that I mistrust.我不相信的正是那种油腔滑调的推销宣传。
  • The man adjusted very precisely.那个人调得很准。
21 reprehend WVyxS     
v.谴责,责难
参考例句:
  • His conduct deserves to be reprehended.他的行为应受谴责。
  • Dr. Thomas was reprehended for violating medical ethics.托玛士大夫因违反医德而受谴责。
22 obstinate m0dy6     
adj.顽固的,倔强的,不易屈服的,较难治愈的
参考例句:
  • She's too obstinate to let anyone help her.她太倔强了,不会让任何人帮她的。
  • The trader was obstinate in the negotiation.这个商人在谈判中拗强固执。
23 disorder Et1x4     
n.紊乱,混乱;骚动,骚乱;疾病,失调
参考例句:
  • When returning back,he discovered the room to be in disorder.回家后,他发现屋子里乱七八糟。
  • It contained a vast number of letters in great disorder.里面七零八落地装着许多信件。
24 illustrate IaRxw     
v.举例说明,阐明;图解,加插图
参考例句:
  • The company's bank statements illustrate its success.这家公司的银行报表说明了它的成功。
  • This diagram will illustrate what I mean.这个图表可说明我的意思。
25 severely SiCzmk     
adv.严格地;严厉地;非常恶劣地
参考例句:
  • He was severely criticized and removed from his post.他受到了严厉的批评并且被撤了职。
  • He is severely put down for his careless work.他因工作上的粗心大意而受到了严厉的批评。
26 reprehended b0a8fdf90d9f14d9b07ae6a062adcfcb     
v.斥责,指摘,责备( reprehend的过去式和过去分词 )
参考例句:
  • His conduct deserves to be reprehended. 他的行为应受谴责。 来自《简明英汉词典》
27 diligent al6ze     
adj.勤勉的,勤奋的
参考例句:
  • He is the more diligent of the two boys.他是这两个男孩中较用功的一个。
  • She is diligent and keeps herself busy all the time.她真勤快,一会儿也不闲着。
本文本内容来源于互联网抓取和网友提交,仅供参考,部分栏目没有内容,如果您有更合适的内容,欢迎点击提交分享给大家。
------分隔线----------------------------
TAG标签:   新概念  第三册
顶一下
(474)
80.3%
踩一下
(116)
19.7%
最新评论 查看所有评论
发表评论 查看所有评论
请自觉遵守互联网相关的政策法规,严禁发布色情、暴力、反动的言论。
评价:
表情:
验证码:
听力搜索
推荐频道
论坛新贴